Ne aramıştınız! Birşeyler yazın...

Pelvik organ sarkması

Pelvik organ sarkması

Pelvik organ sarkması zorlu ve çoklu doğum sonrası oluşan bir sağlık problemidir. Halk arasında daha çok rahim sarkması olarak da bilinir. Ülkemizde oldukça sık görülen bir durumdur. Bu hastalık karın içerisinde bulunan rahim, idrar kesesi gibi organların aşağıya doğru sarkması sonucu oluşur.

Pelvik organ sarkması çoğunlukla kadınlarda yaşanan çoklu ve zorlu doğumlar neticesinde oluşur. Bu doğumlar sonrası vajinadan mesane, rektum ve rahim sarkmalar oluşur. Doğum sonrası pelvik tabanda bulunan bağ ve adeleler zayıflar. Buna bağlı olarak pelvik organ sarkması oluşur.

Pelvik organ sarkması tedavisi günümüzde iki şekilde yapılmaktadır.

1- Pesser

2- Ameliyat

Pesser; Pesser adı verilen vajina içine yerleştirilerek sarkmayı kontrol eden bir alettir. Çeşitli formlarda ve özelliklerde bulunmaktadır. Sarmayı kontrol ederek pelvik organ sarkması şikayetlerini azaltır.

Ameliyat; Cerrahi müdahale ile sarkan organların yerine yerleştirilmesi yöntemidir. Bu yöntem ile sarkmanın düzeltilmesi mümkündür.

Pelvik organ sarkması belirtileri birkaç farklı şekilde olmaktadır. Bunlardan bazıları idrar kaçırma, belin alt kısmında gelen ağrı ve pelvik bölgede ağırlık ve çekilme hissi oluşmasıdır. Cinsel fonksiyon bozuklukları ve kabızlıkta pelvik organ sarkması belirtilerindendir.

Pelvik organ sarkması riskini azaltmak için özellikle doğum sonrası düzenli olarak Kegel egzersizleri yapılmalı. Kabızlık varsa tedavi edilmeli. Bol sıvı tüketilmeli, lifli gıdalar tercih edilmelidir. Bu şekilde pelvik organ sarkması riski en alt seviyeye indirilebilir.

Kegel egzersizleri pelvik tabandaki kasların kuvvetlendirilmesine olanak veren egzersiz yöntemidir. Bu program düzenli olarak uygulandığında erken aşamadaki şikayetlerde düzelme ve hastalığın ilerlemesini durdurma gözlemlenir.

Pelvik organ sarkması ameliyatı

Pelvik organ sarkması ameliyatı sonrası hastanın yaklaşık 40 gün cinsel ilişkiye girmemesi istenir. Ameliyatın yönetimi ve hastanın durumuna bağlı olarak ameliyat sonrası hastanın düzelmesi yaklaşık 3 gün sürmektedir.

Pelvik organ sarkması ameliyatı sonrası yaklaşık 3 aya kadar süren basit ağrılar gözlemlenebilir. Ameliyat sonrası hastalara ağrı kesici verilir. TURC adı verilen ameliyat tekniği ile 4-5 cm civarında bir kesi açılır. Ameliyat esnasında hayati tehlike taşıyan organlara müdahalede bulunulmadığı için hastanın ameliyat sonrası iyileşmesi kolaydır.

Pelvik organ sarkması ameliyatı sonrası doktorunuzun belirleyeceği takvime göre belirleyeceği egzersizleri uygulayarak hatanın sağlığına daha hızlı kavuşması beklenir.

Yazar: Op.Dr. Çiğdem GÜLER

Ankara’da doğdum. İlköğrenimimi, ortaokulu ve lise eğitimimi Muğla’da tamamladım. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2001 yılında mezun oldum. 2007 yılında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi’nde asistanlık (tıpta uzmanlık) eğitimimi bitirdim, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak ihtisasımı aldım. 2007-2009 yılları arasında devlet zorunlu hizmet kurası ile Siirt Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Uzman Hekim olarak çalıştım. 2009-2012 yıllarında önce Muğla Özel Yücelen Hastanesi sonra da Muğla’da kendi muayenehanemde hizmet verdim. 2012-2018 yılları arasında Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi’nde (Fethiye-Muğla), 2018-2020 yılları arasında Özel Ankara Koru Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalıştım; 2020 Şubat ayı tarihinden itibaren eşim Op. Dr. Aşkın Evren Güler ile beraber mesleki çalışmalarımıza  özel muayenehanemizde, kliniğimizde  devam etmekteyiz. Sosyal hobilerim içerisinde kitap okumak, motosiklet kullanmak ve doğa sporları vardır.