Ne aramıştınız! Birşeyler yazın...

Cinsel ilişkiye girememe nedir?

Cinsel ilişkiye Girememe Nedir?

Cinsel ilişkiye girememe kadınlar ya da erkeklerdeki psikolojik ya da fiziksel sorunlara bağlı cinsel birleşmenin eksik veya hiç gerçekleştirilememesi durumudur. Çiftler genellikle cinsel ilişkiye girememe durumunun altında yatan nedenleri anlamaya ve çözmeye yönelik kendileri çabalasalar da bu genellikle vakit kaybı olur. Genellikle yaşanan durum yaşanan sürecin tanı ve tedavi sürecinin ertelenmesine neden olur.

Cinsel İlişkiye Girememenin Nedenleri

Cinsel ilişkiye girememe psikolojik ve fiziksel nedenlere bağlı oluşabilir. Cinsel ilişkiye girememede nedenlerin %90’ını psikolojik sebepler oluştururken %10’unu fiziksel sebepler oluşturabilir.

Psikolojik nedenlerle,

  • Cinsel ilişkiye girememede karşılaşılan en yaygın nedenleri oluşturabilir.

Fiziksel nedenlerle,

  • Cinsel ilişkiye girememede psikolojik nedenlere nazaran oldukça az karşılaşılan bir durumdur.

Vajinismus,

  • Türkiye’de her 10 kadından 1’inde karşılaşılan psikolojik ve fiziksel bir durumdur. Bu durum vajina girişindeki kasların istemsiz veya istikrarlı olarak kasılması durumudur. Vajinismus yaşam boyu veya kazanılmış vajinismus şeklinde iki grupta ele alınabilir.

Kızlık zarı problemleri;

  • Kızlık zarının yüksek kenarlı, perdeli, bölmeli veya kalın olması nedeniyle cinsel ilişkiye girilememesi durumunda sorunun jinekolojik muayenelerle gerçekleştirilebilirken, küçük ölçekli cerrahi müdahalelerle ortadan kaldırılabilir.

Cinsel ilişkide ağrı;

  • Klinik bir durum olan disparonidir. Bu durum kadınların hayatları boyunca herhangi bir dönemde karşılaşılan bir süreç olabilir. Cinsel ilişkide ağrı yaşanması zaman zaman jinekologlara dahi anlatılmaktan çekinilmektedir. Cinsel ilişkide ağrı derin ve yüzeysel olarak iki grupta değerlendirilir.

Cinselliğe ilişkin yanlış veya eksik bilgiler;

  • Toplumun her kesimindeki insanda eğitim düzeyinden ayrı olarak karşılaşılan bir durumdur. Kızlık zarı, kadın anatomisi ve vajina hakkındaki bilgilerin eksik veya yanlış bilinmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle bu durumun düzeltilmesi gerekir.

İleri düzeydeki cinsel isteksizlik,

  • Cinsel isteksizlik çiftlerin cinsel hayatları boyunca dönem dönem karşılaşabildikleri bir durum olabilir. Bu durum bazen partnerlerin birisinde karşılaşılabilirken bazen de çiftlerin her ikisinde de karşılaşılabilir. Bu durum davranışsal terapi ve cinsel terapilerle tedavi edilebilir bir durumdur.

Erkek eşe bağlı olan problemlere bağlı,

Erkeklerin karşılaşabildiği erken boşalma, ereksiyon veya cinsel isteksizlik gibi nedenlerle çiftler cinsel ilişki süreçlerinde sorun yaşayabilirler. Bu durumlarla karşılaşılmasında psikolojik veya organik nedenlerle oluşabilir. Karşılaşılan sorunlar cinsel terapiler başta olmak üzere birçok yolla tedavi edilebilir.

Vajinanın cinsel ilişkiye hazır olmaması;

  • Vajinanın cinsel ilişkiye hazır olmaması durumunda cinsel ilişki gerçekleşmeyebilir. Vajinanın cinsel ilişkiye hazır olması halinde sıvı salgılanabilir ancak sıvı salgılanmaması halinde ilişki sırasında acı yaşanır ve acıya bağlı kasılmalar yaşanabilir.

Kadının psikolojik bakımdan hazır olmaması;

  • Kadının psikolojik bakımdan hazır olmaması, halinde de cinsel ilişki yaşanmaz ve kadınların cinsel ilişkiye hazır olmaları uzun bir süreci kapsar.

Ten uyumunun olmaması;

  • Cinsel ilişkide partnerler arasında ten uyumunun olması gerekir ki durumun olmaması cinsel ilişkiye girmeye engel olabilir.

Vajina problemler;

  • Vajina nedeniyle cinsel ilişkiye girememe durumu basit cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilir ve bu sayede vajina anatomik olarak cinsel ilişkiye hazır hale getirilir. Vajina kaynaklı cinsel ilişkiye girememe durumunda vajina sonradan kazanılan veya doğuştan gelen nedenlerle cinsel ilişkiye girememe durumu oluşabilir. Vajina kanalının darlığı, kısalığı veya yokluğu, vajinanın girişindeki kitleler vajina kaynaklı cinsel ilişkiye girememeye neden olabilir. Vajina kaynaklı problemler gerçekleştirilen jinekolojik muayenelerle kolaylıkla tespit edilerek tedavi edilebilir.

    Yazar: Op.Dr. Çiğdem GÜLER

    Ankara’da doğdum. İlköğrenimimi, ortaokulu ve lise eğitimimi Muğla’da tamamladım. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2001 yılında mezun oldum. 2007 yılında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi’nde asistanlık (tıpta uzmanlık) eğitimimi bitirdim, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak ihtisasımı aldım. 2007-2009 yılları arasında devlet zorunlu hizmet kurası ile Siirt Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Uzman Hekim olarak çalıştım. 2009-2012 yıllarında önce Muğla Özel Yücelen Hastanesi sonra da Muğla’da kendi muayenehanemde hizmet verdim. 2012-2018 yılları arasında Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi’nde (Fethiye-Muğla), 2018-2020 yılları arasında Özel Ankara Koru Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalıştım; 2020 Şubat ayı tarihinden itibaren eşim Op. Dr. Aşkın Evren Güler ile beraber mesleki çalışmalarımıza  özel muayenehanemizde, kliniğimizde  devam etmekteyiz. Sosyal hobilerim içerisinde kitap okumak, motosiklet kullanmak ve doğa sporları vardır.